03.04.2020 Pārdomas- P.Eisāns

03.04.2020

Krīzēs un haosā viens jautājums var ieviest lielu skaidrību. Noteicoši var būt tas, vai cilvēkam pazūd visi orientieri un viņš aizplūst vieglākās pretestības straumē, vai arī viņš saglabā savu ticību, orientierus un balstus un kļūst par svētību apkārtējiem cilvēkiem. Viens jautājums var noraut maskas un pārdurt lepnības balonus.
 
Un Dievs sacīja uz Kainu: "Kur ir Ābels, tavs brālis?" Tas atbildēja: "Es nezinu; vai tad es esmu sava brāļa sargs?" (1. Mozus 4:9) 

Kaina dvēsele bija maksimālā sociālās distancēšanās režīmā. Viņš gribēja dzīvot tā, lai viņam nebūtu nedz domās, nedz fiziski jāņem vērā savs brālis. Viņam likās, ka visas nepatikšanas, problēmas un apdraudējumi ir viņa brāļa dēļ. Vai līdzīgi nav šodien? Vispirms mēs gribējām norobežoties no ķīniešiem, un sociālajos tīklos lasījām, ka daudzi saka, ka ķīniešiem vajadzētu slēgt robežas. Pēc kāda laika nāca uzsaukumi slēgt robežas itāļiem. Pēc tam jau bija dzirdami rosinājumi neļaut mūsu tautiešiem atgriezties Latvijā. Vai šī krīze nav kā spogulis? Kādus mēs sevi redzam šajā spogulī? Vai mēs aizslaucīsim no savas dzīves horizonta pilnīgi visus - cerībā, ka bez viņiem visas dzīves problēmas pazudīs?!?
Kains domāja, ka ļaunums ir tur - ārā. Bet no sevis jau nevar aizbēgt…

LBDS Padomes brālis, mācītājs Pēteris Eisāns